
06 Φεβρουαρίου 2024
Κυπριακές Εταιρείες: Υποχρέωση υποβολής Ετήσιων Εκθέσεων – ποινές για μη συμμόρφωση
Σύμφωνα με τον περί Εταιρειών Νόμο, Κεφ. 113, όλες οι Κυπριακές εταιρείες υποχρεούνται να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις στον Έφορο Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Όπως προκύπτει από τα πιο κάτω, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική νομική υποχρέωση.
Πληροφορίες που περιέχονται στις ετήσιες εκθέσεις:
Οι ετήσιες εκθέσεις περιλαμβάνουν βασικές πληροφορίες για μια εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του εγγεγραμμένου γραφείου, του διευθυντή, του γραμματέα, του μετοχικού κεφαλαίου και των μετόχων της εταιρείας, κατά την ημερομηνία σύνταξής τους.
Χρόνος υποβολής ετήσιων εκθέσεων:
Η πρώτη ετήσια έκθεση πρέπει να συνταχθεί εντός 18 μηνών από την ημερομηνία σύστασης μιας εταιρείας και στη συνέχεια να κατατεθεί στον Έφορο Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας εντός 28 ημερών από τη στιγμή της σύνταξής της. Η ημερομηνία κατά την οποία συντάσσεται η ετήσια έκθεση είναι η «ημερομηνία αναφοράς».
Κάθε επόμενη ετήσια έκθεση πρέπει να συντάσσεται εντός 12 μηνών από την ημερομηνία αναφοράς της προηγούμενης ετήσιας έκθεσης και στη συνέχεια να υποβάλλεται εντός 28 ημερών από την ημερομηνία αναφοράς.
Η προθεσμία των 12 μηνών για τη σύνταξη ετήσιας έκθεσης μπορεί να παραταθεί κατά τρεις μήνες, σε περίπτωση που ο Έφορος Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας ενημερωθεί σχετικά πριν από την ημερομηνία αναφοράς, ωστόσο, η ημερομηνία αναφοράς της ετήσιας έκθεσης δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερη της τελευταίας ημέρας του ημερολογιακού έτους.
Συνοδευτικά έγγραφα:
Η ετήσια έκθεση πρέπει να συνοδεύεται από τυχόν έγγραφα που παρουσιάζονται ενώπιον οποιασδήποτε γενικής συνέλευσης πραγματοποιείται μετά την ημερομηνία αναφοράς της προηγούμενης ετήσιας έκθεσης, ή από την ημερομηνία σύστασης, όταν πρόκειται για την πρώτη ετήσια έκθεση. Τέτοια έγγραφα είναι οι οικονομικές καταστάσεις μιας εταιρείας, μαζί με την έκθεση διαχείρισης και την έκθεση του ελεγκτή επ’ αυτών.
Παράλειψη υποβολής ετήσιων εκθέσεων:
Η παράλειψη υποβολής ετήσιων εκθέσεων αποτελεί ποινικό αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως 42 ευρώ στην εταιρεία και σε κάθε αξιωματούχο της.
Ανεξάρτητα από τυχόν καταδίκη σύμφωνα με τα παραπάνω, μπορεί να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο έως 8.543 ευρώ στην εταιρεία για μη υποβολή ετήσιων εκθέσεων.
Η μη υποβολή ετήσιων εκθέσεων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακούσια διαγραφή και τη συνακόλουθη διάλυση μιας εταιρείας από τον Έφορο Εταιρειών.
Σύμφωνα με το άρθρο 328 του περί Εταιρειών Νόμου Κύπρου, Κεφ. 113, μετά την διαγραφή και την συνακόλουθη διάλυση, τυχόν περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται από την εταιρεία θεωρούνται αδέσποτα και περιέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η ευθύνη, εάν υπάρχει, των διευθυντών, στελεχών και μελών της εταιρείας παραμένει ως εάν η εταιρεία να μην διαλύθηκε ποτέ.
Τέλη εκπρόθεσμης υποβολής:
Έως και τις 31/05/2021 υπήρχε σταθερό τέλος 20 ευρώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής ετήσιων δηλώσεων.
Από την 01/06/2021, εκτός από το τέλος εκπρόθεσμης υποβολής των 20 ευρώ, ισχύουν επιπρόσθετα κλιμακωτά τέλη ως εξής:
- 50 ευρώ – χρεώνεται την πρώτη ημέρα καθυστέρησης.
- 1 ευρώ – χρεώνεται για κάθε ημέρα καθυστέρησης για τους πρώτους έξι μήνες.
- 2 ευρώ – χρεώνονται στη συνέχεια με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ.
Για ετήσιες εκθέσεις με ημερομηνίες αναφοράς μεταξύ 01/06/2021 και 31/12/2022 βρίσκεται σε ισχύ περίοδος χάριτος μέχρι και τις 31/12/2024, κατά τη διάρκεια της οποίας το ανώτατο όριο των πρόσθετων τελών για εκπρόθεσμη υποβολή είναι 150 ευρώ.
Ακολουθεί πίνακας με τα μέγιστα τέλη εκπρόθεσμης υποβολής κατηγοριοποιημένα σύμφωνα με την ημερομηνία αναφοράς:
Συμπέρασμα:
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η σύνταξη και ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων και η υποβολή των ετήσιων εκθέσεων στον Έφορο Εταιρειών είναι απαραίτητη, όχι μόνο για τη διατήρηση μιας εταιρείας σε καλή υπόσταση, αλλά και για την αποφυγή ποινικής δίωξης και αχρείαστων εξόδων, ταλαιπωρίας και απώλειας περιουσίας.
Σε περίπτωση που έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.