Το καλοκαίρι του 2022 το κυπριακό κοινοβούλιο ψήφισε σε νόμο τη νομοθεσία η οποία διέπει τις ενδοομιλικές συναλλαγές και η οποία ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Οι τιμές μεταφοράς (Transfer Pricing) είναι ο τρόπος με τον οποίο η φορολογική νομοθεσία κατανέμει εισόδημα σε συνδεδεμένες εταιρείες και μόνιμες εγκαταστάσεις. Η Κύπρος είναι μια από τις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης που εφαρμόζει κανόνες μεταβίβασης τιμών. Πριν από τη θέσπιση αυτού του νόμου, η νομική βάση για την αντιμετώπιση ζητημάτων τιμών μεταβίβασης βασιζόταν στην Αρχή των ίσων Αποστάσεων (ΑΙΑ), όπως αναφέρεται στο Άρθρο 33 του Φόρου Εισοδήματος.
Η διασφάλιση ότι η δημιουργία συναλλακτικής αξίας ευθυγραμμίζεται πλήρως με ένα σωστά τεκμηριωμένο αποτέλεσμα τιμολόγησης μεταβίβασης αποτελεί θεμελιώδη αρχή στην κατεύθυνση προς την οποία κινούνται οι διεθνείς φορολογικοί κανόνες τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά τη δημοσίευση και την άμεση εφαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο του ΟΟΣΑ /Σχέδιο G20 με στόχο τη διάβρωση της φορολογητέας βάσης και τη μεταφορά κερδών σε δικαιοδοσίες με χαμηλούς ή και μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές (BEPS Actions 8,9,10).
Πιθανές Επιπτώσεις της Νέας Νομοθεσίας
Αναμφισβήτητα η νέα νομοθεσία επιβαρύνει τις κυπριακές επιχειρήσεις τόσο από πλευράς οικονομικού κόστους όσο και κόστους διαχείρισης, όπως επίσης και από πιθανές επιπλέον φορολογικές υποχρεώσεις που ίσως δημιουργηθούν, εάν οι σχετικές μελέτες που θα ετοιμαστούν, καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να γίνουν φορολογικές αναπροσαρμογές.
Οι Κυπριακές επιχειρήσεις για τις οποίες δημιουργείται η υποχρέωση τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών θα πρέπει να διεκπεραιώσουν μια ανάλυση των ενδοομιλικών τους συναλλαγών ώστε να αναγνωρίσουν την οποιαδήποτε ανάγκη τεκμηρίωσης και να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό ώστε να ετοιμαστεί η ανάλογη μελέτη και ο φάκελος τεκμηρίωσης.
Από την άλλη, τα οφέλη για την Κύπρο από την επιλογή της υιοθέτησης κανόνων τιμών μεταβίβασης θα πραγματοποιηθούν σε πολλαπλά μέτωπα (χρηματικά και μη) και σε διάφορα στάδια.
Αρχικά, η ρύθμιση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μεταξύ συνδεδεμένων μερών θα συμβάλει στην ενίσχυση της εικόνας της Κύπρου ως ενός αξιόπιστου χρηματοοικονομικού κέντρου και θα αποδείξει ξεκάθαρα και έμπρακτα τη δέσμευσή της στα υψηλότερα πρότυπα διαφάνειας και ουσίας.
Στον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα πραγματοποιηθούν επίσης κέρδη σε νομισματικό/ χρηματικό επίπεδο, καθώς οι αξιόπιστοι επενδυτές αναζητούν πάντα τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά σε μια δικαιοδοσία, σε συνδυασμό με ένα φιλικό φορολογικό σύστημα, προτού αποφασίσουν να επενδύσουν ή να δημιουργήσουν την επιχείρησή τους.
Οι νέοι κανόνες αναμένεται επίσης να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τις υπάρχουσες εταιρείες στο να ενισχύσουν τη φυσική και οικονομική τους παρουσία στη Κύπρο με δευτερογενή επίδραση σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπως οι υπηρεσίες, το εμπόριο και οι κατασκευές.
Η νομική απαίτηση για τεκμηρίωση των ελεγχόμενων συναλλαγών από κυπριακές εταιρείες είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι επίσης ευθυγραμμισμένο με την επίσημα επιβεβαιωμένη διαφάνεια και πρόθεση ουσίας που η Κύπρος έχει συνειδητά προσπαθήσει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια.